MMB machines keeps it Pumping

Na een 27-jarige carrière bij Seghers Engineering en Jan De Nul, twee Vlaamse wereldspelers in de bouw en baggerwerken, nam André De Meyer (59), een industrieel ingenieur elektromechanica, begin 2008 een zieltogend bedrijfje over als 49-jarige. Een sprong in het duister. “Het doen er mij waarschijnlijk niet veel na op die leeftijd.”

 

‘De pessimist klaagt over de felle wind, de optimist zegt dat de wind wel zal keren en de realist past zijn zeilen aan’, leest André de Meyer hardop voor. De spreuk staat op de deur en zegt veel over hoe deze man in het leven staat: een geboren realist, mét zin voor avontuur. Dat toont ook zijn carrière bij Jan De Nul aan. “In 1992 maakte ik een baggerschip klaar dat naar Hongkong zou vertrekken. Bijna alle spare parts – elektrische componenten, assen, reservepompen… – moeten mee om dat schip draaiende te houden.” Toen men hem vroeg of hij zelf ook mee wou, aarzelde hij niet. Vanaf dan leefde hij op het ritme van de baggervloot: tien weken weg, drie weken thuis. Ik woonde ook een periode in Hongkong en Singapore, deed werken in Korea, Taiwan…”

In 2002 keerde André terug naar België en werd hij verantwoordelijk voor een deel van de vloot vanuit Aalst. In 2007 gaf hij zijn ontslag bij Jan De Nul, hij wou iets anders doen en had een bedrijfje op het oog. “Ik vond dat ik het goed deed op professioneel vlak, waarom zou ik niet voor mezelf werken, dacht ik.” Omdat hij niet vanaf nul wou starten, nam hij in september 2007 MMB machines over, een verdeler van o.a. chapepompen, bouwklemmen en industriële hogedrukreinigers. André injecteerde meteen 100.000 euro volgestort startkapitaal. Hij stak ook zijn eigen spaargeld erin, waardoor hij vertrouwen tankte bij de banken. De start was er echter een in mineur, want nog geen jaar later viel de verkoop compleet stil. “Ik heb me toen twee weekends afgezonderd en afgevraagd: wat moet ik doen?”

Hij kwam tot twee conclusies. “Eén: ik besloot om onze service fel te verbeteren. Als klanten investeren in nieuwe machines dan zal er langer onderhoud en goede service moeten gebeuren – we rekruteerden een extra mechanieker. Twee: ik kocht ook tweedehandsmachines aan om een verhuurvloot aan te bieden. Vervolgens groeiden we in twee jaar van vier naar elf medewerkers (anno 2018 16, sdk). Als je met een koord rond je nek zit, word je gedwongen om creatief uit de hoek te komen.”

“Als ik beweer dat ik geen fouten maak, maak ik een grote fout.”

In 2011 kocht André een site van 4500 m2 gebouwen op 85 are grond in Erembodegem. Ondertussen is het gamma uitgebreid met mengers en… voor de betonindustrie. “Onze slogan is: We keep it pumping. Die verwijst naar onze pompmachines, maar het betekent evenzeer: we houden de boel draaiende, we geven niet op. Falen vind ik eerder een negatief woord. Als bedrijf moet je voortdurend reageren op de vragen van de klanten en je businessmodel in vraag durven stellen.” Over fouten maken heeft André ook een visie. “Fouten maken mag, maar trek er lessen uit. Als ik beweer dat ik geen fouten maak, dan maak ik een grote fout. Iedereen maakt er, maar communiceer erover zodat het in de toekomst niet meer gebeurt. Schuif ze vooral niet onder de mat.”

André is een bedrijfsleider die graag zijn overall nog aantrekt, feedback geeft aan zijn leveranciers en non-stop nadenkt over verbeteringen van machines. Er schuilt zelfs een uitvinder in hem. “Je bent nooit te oud om te leren en te ontdekken, via trial en error.”