Met trots kondigen wij aan dat MMB Machines heeft bijgedragen aan een baanbrekend project, door producten van Putzmeister te leveren. Onze twee Putzmeister BSA 1408E-pompen en twee Putzmeister MX 35-verdeelmasten worden momenteel ingezet in Vlissingen voor de bouw van de caisson voor het Prinses Elisabeth energie-eiland , gelegen op de Noordzee. Dit zes hectare grote eiland is het eerste energie-eiland ter wereld en wordt gebouwd op 45 km zee-inwaarts voor de kust van Oostende, met behulp van caissons. 

Dit prestigieuze project is toevertrouwd aan twee gerenommeerde Belgische waterbouwbedrijven, Jan De Nul en Deme. De caissons hebben indrukwekkende afmetingen van 58m lengte, 28m breedte en ca. 20m hoogte, met een gewicht van ongeveer 20.000 ton per element. In totaal zal er ongeveer 165.000 m³ beton worden gestort voor de constructie van deze monumentale elementen. 

Om deze uitdagende taak te volbrengen, zijn twee betoncentrales opgesteld op de kaai in Vlissingen. Na het gieten en transporteren van de vloerplaat wordt gedurende acht à tien opeenvolgende dagen, 24 uur per dag, wapeningsstaal geplaatst en wordt er continu beton gestort met behulp van een glijbekisting die per uur 8 à 10cm omhoog wordt gehesen. 

Onze stationaire Putzmeister betonpompen brengen het beton onder druk, terwijl de Putzmeister verdeelmast het beton nauwkeurig in de bekisting giet. Het meest opmerkelijke aan deze operatie is dat onze geleverde betonpompen en verdeelmasten elektrisch worden aangedreven en volledig CO2-neutraal zijn. 

Zodra de elementen hun hoogte bereiken, worden ze verplaatst voor verdere afwerking. Vervolgens worden de elementen afgezonken en versleept naar hun bestemming op de Noordzee, voor de kust van Oostende. 

MMB Machines is vereerd om een rol te spelen in dit innovatieve project dat een belangrijke bijdrage levert aan de toekomst van duurzame energie. We kijken uit naar verdere samenwerkingen en toekomstige uitdagende projecten.